header_stijlplan8.jpg

Hoe bereik je jouw doelgroep met je woningpresentatie

Wanneer zal de kans op verkoop van een woning groter zijn;
  • Wanneer de woningpresentatie een zo’n groot mogelijke doelgroep aanspreekt
  • Of Wanneer de woningpresentatie een zo’n specifiek mogelijke doelgroep aanspreekt?
Het lijkt dezelfde vraag. Er is echter een wezenlijk verschil. Welke zomaar eens het verschil kan maken tussen te koop en verkocht.
Woningpresentatie

Helder hebben van de doelgroep

Elke woning heeft een doelgroep. Iemand die van rust houdt zal niet snel een woning in een stadscentrum kopen. En iemand die van koken houdt wil het liefste een woning met een ruime (open) keuken. Dat het helder hebben van de doelgroep van een woning vaak veel specifieker is dan gedacht, ontdek ik steeds meer in de praktijk. En nog belangrijker dat je met de woningfoto’s in je woningpresentatie ook datgene dient te communiceren waar de doelgroep naar op zoek is.

Aangenaam verrast

Hoe vaak ben ik al niet aangenaam verrast geweest bij het bezoek aan een woning. Welke de foto’s van de bestaande woningpresentatie iets heel anders lieten zien dan wat ik in de praktijk aantrof. Datgene wat er gecommuniceerd werd op de foto’s kwam totaal niet overeen met wat de kracht van de woning of een ruimte was. En dat is zo zonde want dan bereik je dus niet de doelgroep van de woning. En is de kans op verkoop een stuk kleiner.

Hoe ontdek je de doelgroep van jouw woning

Om er achter te komen wat de doelgroep van jouw woning is ga je het beste even terug naar het moment waarom je zelf het huis kocht. Wat waren de drie reden voor jou waarom je voor dit huis koos? Dat is een van de vragen die ik altijd stel bij een intakegesprek. Door deze vraag te stellen krijg ik inzichtelijk wat er zeker niet mag ontbreken op de verkoopfoto’s. Het is precies datgene wat de woning onderscheidend maakt en waarmee je dus de doelgroep van de woning aanspreekt.

De beleving van een foto

En dan gaat het vaak niet eens over de tastbare zaken. Het gaat veel meer over de beleving die er achter zit. Want dat is uiteindelijk wat het verschil maakt. De aanwezigheid van een ruim balkon bij een appartement is bijvoorbeeld datgene wat zichtbaar is. De beleving ervan is genieten! Je zelf zien zitten op een luie zondagmorgen met een heerlijke kop koffie of thee. Tijdschrift of krant erbij en de opkomende zonnestralen op je gezicht voelen.  Dat is het gevoel wat een balkon kan oproepen. Deze is niet tastbaar. Grote kans echter dat het wel dé reden (onbewust) is waarom een koper de woning koopt. En ja dan moet die beleving wel wel zichtbaar én voelbaar zijn in de woningpresentatie.

Woningpresentatie

Bij het intakegesprek van dit appartement kwam heel duidelijk nara voren dat de eigenaresse specifiek voor deze woning had gekozen. En wel om de volgende redenen; Door de openslaande deuren heb je verbinding met de woonkamer en vergroot je je woonoppervlakte. Daar het balkon relatief groot was kon ze er heerlijk van genieten. De vóór foto communiceert deze twee belevingen echter niet. Het laat alleen een kille tuinset zien. Door het balkon in te richten met een loungeset en de deuren te openen komen de genoemde belevingen wel naar voren. 

Resultaat:
Het appartement stond 6 jaar in verkoop. Verkocht 2 weken ná styling zonder in prijs te zijn gezakt!

 

Marion Reiling


Ook interessant:

Blog woningverkoop

Mijn Blog voor nog meer inspirerende tips en tricks om je woning te verkopen.

Met onderwerpen over:
Woningfotografie |  Huis erven  | Woningwaarde
Verkoopklaar maken  |  Woningmarketing
Huizenzoeker  |  Verkoopstyling  |  Makelaar
Huis verkopen bij scheiding | Woning kopen

 

Deel dit: