header_stijlplan10.jpg

Hoe te besparen op verkoopkosten woning

Hoe leuk is het zoeken naar een nieuwe woning. Zo leuk soms dat er niet altijd stilgestaan wordt dat de verkoop van de eigen woning altijd gepaard gaat met verkoopkosten woning. Niet alle kosten vallen immers onder de welbekende ‘kosten koper’.

Soorten verkoopkosten woning

Bij elke woningverkoop heb je te maken met kosten. Het varieert per situatie met welke kosten je te maken krijgt. En de hoogte van de kosten varieert dus ook. Aannemelijk is het dat de verkoopkosten woning onder te verdelen zijn in:

  • Kosten voor het verkoopklaar maken
  • Kosten voor de woningmarketing
  • Makelaarskosten
  • Notariskosten (doorhalen hypotheek, aflossen krediet, oplossen problemen bij scheiding/overlijden)

Kostenpost of investering

Alles waar geld voor uitgegeven dient te worden wordt vaak ervaren als een kostenpost. Toch zijn niet alle kosten hetzelfde. Het is meer de vraag wat een uitgave je oplevert. Zo vallen de kosten voor (achterstallig) schilderwerk onder het verkoopklaar maken. De kans echter dat de woning hierdoor sneller en tegen een hogere verkoopprijs verkocht wordt is waarschijnlijk. Ofwel het is geen kostenpost maar een investering om een hogere verkoopprijs te kunnen ontvangen.

verkoopkosten woning

Besparen op verkoopkosten

Uitgaven, die eigenlijk geen toegevoegde waarde opleveren zijn makkelijk verdient. In het digitale tijdperk loont het zich bijvoorbeeld bijna niet meer om geld uit te geven aan traditionele advertenties in bijvoorbeeld huis aan huis bladen.

Echte besparingen zijn vaak de uitgaven die je niet hoeft te doen omdat je het werk zelf uitvoert. Vindt je het niet erg om zelf werkzaamheden uit te voeren rondom de woningverkoop dan kun je flink besparen op makelaarskosten door te werken met een internetmakelaar. Je regelt dan zelf zaken als de verkoopfoto’s, de verkooptekst en verzorgt zelf de bezichtigingen. Al dan niet uitgevoerd door een professional. Doordat je zelf beslist wat wel en wat niet uit te besteden kun je zelf de kwaliteit bepalen. De besparing middels deze werkwijze ligt al snel tussen de €3.000,- en €6.000,-  Is de kwaliteit van de woningmarketing professioneel dan stijgt tevens de woningwaarde én de kans op een snellere verkoop.

Maak een verkoopplan

Elke woning is uniek en vraagt daarom om een maatwerk verkoopplan. Wat is er nodig om de woning te verkopen. Dat is de vraag die centraal dient te staan. Heb je te maken met een erg smaakgevoelige keuken dan is de meest belangrijke investering wellicht deze te schilderen, te beplakken of een interieurimpressie van te laten maken. Staat het huis te vol met spullen waardoor je de ruimtes niet meer ziet dan is opruimen en het wegdoen van overtollige zaken de slimste investering. Zijn er ruimtes die erg donker zijn of aanvoelen dan kan het toevoegen van extra licht of het lichter maken van muren, plafond of vloer dé oplossing zijn.

Kortom, de grootste besparingen op verkoopkosten woning liggen niet in een mindere uitgave. Echter in het bewust zijn wat de meest noodzakelijke investering is om dátgene te communiceren op de verkoopfoto’s dat serieuze kijkers trekt. Namelijk de kijker die koopt.

Marion Reiling

 

 


Ook interessant:

Blog woningverkoop

Mijn Blog voor nog meer inspirerende tips en tricks om je woning te verkopen.

Met onderwerpen over:
Woningfotografie |  Huis erven  | Woningwaarde
Verkoopklaar maken  |  Woningmarketing
Huizenzoeker  |  Verkoopstyling  |  Makelaar
Huis verkopen bij scheiding | Woning kopen
Deel dit: