header_stijlplan10.jpg

Huis leegmaken bij erven?

Het klinkt vaak mooier dan het in werkelijkheid is; een huis erven. Want met huis gaan ook zorgen gepaard. Er gaat vrijwel altijd  een emotionele periode vooraf aan de erfenis. Waarbij er ook afscheid genomen moet worden van degene die in de woning woonde. Meestal is dat een familielid. Het huis, of het huis leegmaken voor een eventuele verkoop is op dat moment nog geen prioriteit.
Huis leegmaken

De energie van de bewoner is nog in alles aanwezig

Wanneer de meest hectische periode van het afscheid nemen achter de rug is. Dan pas komt de woning uit erfenis weer in beeld. De woning is nog volledig ingericht zoals de bewoner er woonde. Waardoor het best wel confronterend kan zijn om ermee aan de slag te gaan. De energie van de bewoner is nog in alles aanwezig. Meestal wordt een woning uit erfenis te koop gezet. Erfgenamen van het huis staan dan ook voor de moeilijke, zij het ook dankbare taak, om het huis verkoopklaar te maken. Persoonlijke spullen of spullen met een emotionele waarde worden over het algemeen verdeeld onder de erfgenamen. Het huis leegmaken is wat daarop vaak volgt.

Wel of niet het geërfde huis leegmaken

Van oudsher worden woningen uit erfenis bijna altijd volledig ontruimd. Enerzijds puur uit gewoonte. Anderzijds omdat de inrichting wellicht herinneringen boven haalt en misschien ook omdat er sprake is van een gedateerde inrichting. Het is eigenlijk om twee redenen jammer dat de woning volledig ontruimd wordt.
  1. Een lege woning toont kleiner dan dat deze in werkelijkheid is omdat de inrichting als reverentiekader ontbreekt
  2. Een lege woning is alles behalve sfeervol waardoor de verkoop foto’s minder uitnodigend zijn

Vaak onderschat hoeveel spullen er gewoon bruikbaar zijn

Ik heb al diverse keren te maken gehad met een huis uit erfenis welke verkoopklaar gemaakt moest worden. Het is voor mij het fijnste wanneer de volledige inrichting nog aanwezig is. Het wordt vaak onderschat hoeveel spullen er gewoon bruikbaar zijn om de woning sfeervol en dus ingericht te kunnen communiceren in de woningpresentatie. Een bed is een bed zeg ik wel eens. Een sprei er over en je ziet bijna niets meer van de smaakgevoelige of oudere stijl van het bed. Combineer dit met wat up-to-date woonaccessoires en klein meubelen en je bespaart veel geld. De woning hoeft immers niet volledig ingericht te worden met een tijdelijke inrichting zoals meubelhuur of kartonnen meubels.

huis leeghalen

Huis leeghalen

Voor en na verkoopstyling huis uit erfenis – Resultaat: 10 maanden in verkoop – verkocht 3 maanden ná restyling

Ontruimen van overbodige spullen in plaats van het huis leegmaken

Erfgenamen zijn vaak verbaasd over wat ik allemaal nog kan gebruiken. Het is gewoon een kwestie van de juiste balans zoeken. Bij een bezoek aan de woning die nog volledig ingericht is kan ik precies zeggen wat ik wel en wat ik niet kan gebruiken. Een huis leegmaken is dus niet nodig. Wel een huisontruiming van overbodige spullen wat Stijlplan overigens ook kan verzorgen. Hoe fijn is dat voor de erfgenamen die al genoeg aan hun hoofd hebben.
Marion Reiling

Ook interessant:

Blog woningverkoop

Mijn Blog voor nog meer inspirerende tips en tricks om je woning te verkopen.

Met onderwerpen over:
Woningfotografie |  Huis erven  | Woningwaarde
Verkoopklaar maken  |  Woningmarketing
Huizenzoeker  |  Verkoopstyling  |  Makelaar
Huis verkopen bij scheiding | Woning kopen
Woning verkopen  | Verhuizen  | Zelf verkopen
Deel dit: