header_stijlplan10.jpg

Te koop staand huis verhuren?

Het lijkt zo lonend je hebt een woning in verkoop. En je wilt het huis tijdelijk verhuren via de leegstandswet. De woning staat immers toch leeg. Vaak omdat het om een tweede huis gaat of een woning uit erfenis. Met de huuropbrengsten kunnen dan de maandelijkse lasten (deels) gecompenseerd worden. Een win win situatie, of toch niet?

 

Huis verhuren

Voor- en nadelen huis verhuren

De kostenverlichting is inderdaad het grote voordeel waarom er gekozen wordt om een woning in verkoop te verhuren. Daarnaast is de woning ook weer bewoond waardoor het huis toch minder snel verpaupert of risico loopt om gekraakt te worden.

Er zitten echter ook nadelen aan een huis verhuren welke in verkoop staat. Ik heb hier diverse keren mee te maken gehad. Klachten of problemen welke ik van de woning eigenaren dan hoor zijn:

  • De woning wordt niet goed bijgehouden
  • De woning wordt niet of onvoldoende opgeruimd voor een bezichtiging
  • De huurders willen niet echt meewerken als er een bezichtiging ingepland moet worden
  • Onverantwoordelijk omgaan met de woning zodat zaken kapot gaan
  • Slachtoffer zijn van crimineel gedrag zoals de aanwezigheid van een hennepkwekerij

Het is dus goed om af te wegen of de voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen. Mee in acht nemend dat de woning bij verkoop vaak niet snel beschikbaar is wat een mogelijke drempel is voor een koper.

Tegenstrijdig belang

Een huis verhuren dat in verkoop staat vraagt om goede afspraken. Hoe goed de afspraken ook gemaakt zijn de realiteit kan helaas wel eens anders uitpakken. Simpelweg omdat er altijd sprake is van een tegenstrijdig belang tussen verhuurder/eigenaar die de woning wil verkopen. En de huurder die gewoon wil blijven wonen en er geen baat bij heeft dat de woning zo snel mogelijk verkocht wordt.

Wel of niet verhuren dat blijft wel de vraag? Vaak is het vooral een financieel plaatje waarvoor men kiest om het huis te verhuren. Daarmee kies je er tevens voor dat je als woningeigenaar in zekere zin afhankelijk bent van de medewerking van je huurders binnen het verkoopproces. De vraag is of dit dan opweegt tegen de huuropbrengsten. Of dat je beter kunt investeren in het verkoopklaar maken. Wat een snelle verkoop bevordert.

Tijdelijk inrichten in plaats van huis verhuren

Ik merk in de praktijk dat woning eigenaren het huis verhuren als strubbelig hebben ervaren. En ze door deze ervaring het huis niet meer nieuw in verhuur doen. Ze kiezen er liever voor de woning tijdelijk in te richten met kartonnen meubels of meubelhuur. Zodat de woning fris en uitnodigend opnieuw aangeboden kan worden op Funda. Waardoor de weg compleet vrij is voor een nieuwe vaste bewoner. En dat voelen kandidaat kopers.

voor en na verkoopstyling

Met een tijdelijke inrichting (rechterfoto) kan de woning fris en uitnodigend opnieuw aangeboden worden op Funda

Marion Reiling

 

Ook interessant:

Blog woningverkoop

Mijn Blog voor nog meer inspirerende tips en tricks om je woning te verkopen.

Met onderwerpen over:
Woningfotografie |  Huis erven  | Woningwaarde
Verkoopklaar maken  |  Woningmarketing
Huizenzoeker  |  Verkoopstyling  |  Makelaar
Huis verkopen bij scheiding | Woning kopen
Deel dit: