header_stijlplan10.jpg

Inzicht in; Hoe lang staat een woning te koop

Funda beperkt verkoopgeschiedenis tot 6 maanden

Verreweg de meeste woningzoekende zoeken hun nieuwe woning op Funda. Het is een aanname dat Funda transparant is over de verkoopgeschiedenis van een woning. Aangezien Funda de makelaar en dus indirect de woningverkoper als klant heeft willen zij deze graag tevreden houden. Funda kiest er daarom voor om de verkoopgeschiedenis te beperken tot maximaal 6 maanden. Een ander trucje is om de woning opnieuw aan te bieden waardoor de verkooptermijn weer vanaf nul begint. Op de vraag; ‚Hoe lang staat een woning te koop’, daar krijg je via Funda dus niet of beperkt inzicht in.

 

hoe lang staat een woning te koop

Hoe kun je er nou als woningzoekende wél achter komen hoe lang een woning in verkoop staat? Want laten we eerlijk zijn, dat is best wel interessante informatie voor een potentiële koper. De onderhandelingspositie wordt daarmee immers sterker en de kans op een lagere verkoopprijs groter.

Het is eigenlijk heel simpel om te ontdekken. Tik het adres in, in Google. Wie dit doet komt er al snel achter dat er twee sites zijn welke verkoopgeschiedenis en prijshistorie van een woning transparant inzichtelijk maken. Namelijk huizenzoeker.nl en miljoenenhuizen.nl

 

Als verkoopstylist check ik altijd de woningen waar ik een styling voor doe. Dat wil zeggen als ze al geruime tijd in verkoop staan. Voor mij is het cruciale informatie om er achter te komen hoe de woning eerder gecommuniceerd werd. Ik krijg inzicht in het mogelijke probleem waarom het huis maar niet verkocht wordt. Als dat helder is dan is de oplossing ook vaak helder.

Wat niet wegneemt dat het een grote uitdaging is een woning verkocht te krijgen welke al een aantal jaren in verkoop staat. Want laten we eerlijk zijn. Woningzoekenden zijn niet achterlijk. Zij weten donders goed dat een woning al langere tijd te koop staat. En daarmee is het vertrouwen weg. Mijn voornaamste taak is dan ook om dat vertrouwen terug te winnen, met een goed doordacht verkoopplan. En dat gaat verder dan enkel en alleen styling. Ik kijk woningmarketing breed.

Advies aan iedere woningverkoper

Mijn advies aan iedere woningverkoper is dan ook om goed na te denken over wat jouw woning zo bijzonder maakt. Hanteer een eerlijke prijs-kwaliteit verhouding en zorg dat je woning op een krachtige manier gecommuniceerd wordt met aandacht voor de pluspunten van je woning. Niets staat dan nog een snelle en succesvolle woningverkoop in de weg. Want vergeet niet, hoe langer een woning in verkoop staat hoe meer de verkoopwaarde daalt. Vergelijk het maar als de grote uitverkoop van een woonwarenhuis. Collecties die 2, 3, of 4 jaar oud zijn, verkopen alleen nog maar tegen dumpprijzen. Behoed je daarvoor!

Marion Reiling


Ook interessant:

Blog woningverkoop

Mijn Blog voor nog meer inspirerende tips en tricks om je woning te verkopen.

Met onderwerpen over:
Woningfotografie |  Huis erven  | Woningwaarde
Verkoopklaar maken  |  Woningmarketing
Huizenzoeker  |  Verkoopstyling  |  Makelaar
Huis verkopen bij scheiding | Woning kopen

Deel dit: