header_stijlplan_blog.jpg

Vastgoed fotografie | Wel of geen groothoeklens

Hoe verleidelijk is het om bij de vastgoed fotografie een groothoeklens op de camera te plaatsen. Om daarmee een woning zo groot mogelijk te presenteren. Heel verleidelijk zo blijkt uit de praktijk. Talloze foto’s van woningen welke op een woningsite als Funda gepresenteerd worden zijn immers met een groothoeklens gefotografeerd. De vraag is echter of deze manier van woningpromotie wel zo slim is.

Vastgoed fotografie

Meer kijkers door de ruimtes groter te communiceren?

Het fotograferen met een groothoek wordt ook wel panorama fotografie genoemd. Een ruimte wordt groter/breder gefotografeerd dan dat deze in werkelijkheid is. Vaak ontstaat er dan een vertekening in het beeld. Met speciale software is deze vertekening er grotendeels uit te krijgen. Door op deze manier te fotograferen binnen de vastoed fotografie, worden ruimtes groter gecommuniceerd dan dat ze zijn.

De algemene gedachte is, dat hierdoor meer kijkers komen.
Waar aan voorbij gegaan wordt is dat een woning dan vaak bij een bezichtiging tegenvalt.

Kijkers komen met een bepaalde verwachting naar de woning kijken. Deze verwachting is gebaseerd op wat ze gezien hebben op de foto’s. Als de woning groter gecommuniceerd wordt op de foto’s dan dat deze in werkelijkheid is, dan zorgt dit voor teleurstelling. En teleurstelling is niet bevorderlijk voor de verkoop.

 

Vastgoedfotografie

De keuken toont veel groter (links) dan dat deze in werkelijkheid is (rechts)

Onrust in foto’s vastgoed fotografie bij gebruik groothoek

Een ander nadeel van het gebruik van te veel groothoek. Is dat er veel meer op een foto geplaatst kan worden. Waardoor deze snel te druk oogt. Door de enorme groothoek kan vrijwel de hele ruimte inclusief inrichting op één foto gezet worden. Helaas ziet een kijker hierdoor vooral het interieur en niet de ruimte. En juist de ruimte wordt verkocht. Het interieur is slechts ondersteunend. Het geeft meer sfeer aan de ruimte en dient tevens als referentiekader voor hoe groot de ruimte is.
Vastgoedstyling

Het gebruik van veel groothoek zorgt voor een drukke foto (links) waarbij vooral het interieur zichtbaar is. Goede vastgoed fotografie communiceert een rustige ruimte.

Marion Reiling

 

Blog woningverkoopOok interessant:

Mijn Blog voor nog meer inspirerende tips en tricks om je woning te verkopen.

Met onderwerpen over:
Woningfotografie |  Huis erven  | Woningwaarde
Verkoopklaar maken  |  Woningmarketing
Huizenzoeker  |  Verkoopstyling  |  Makelaar
Huis verkopen bij scheiding | Woning kopen
Deel dit: