header_stijlplan_blog.jpg

Wel of geen 360 graden woningfotografie

Wat is een 360 foto?

Bij 360° fotografie worden rondom foto’s gemaakt van een kamer. Deze worden vervolgens dusdanig bewerkt zodat er een virtuele rondleiding door de woning gemaakt kan worden. Het wordt ook wel panorama fotografie genoemd.

360 foto

Waar bestaat een goede woningpresentatie uit

Een goede woningpresentatie op internet dient minimaal te bestaan uit zo’n 20 krachtige verkoopfoto’s, een woningplattegrond en een overzichtelijke verkooptekst, met aandacht voor de bijzonderheden van de woning welke prominent bovenaan dienen te staan. Elke woningpresentatie kan aangevuld worden met extra woningmarketing tools ook wel verkoopversnellers genoemd. Een van deze tools is de toepassing van de 360 foto. Welke door Funda en makelaars erg geliefd is en dus ook erg gepromoot wordt als aanvulling op de woningpresentatie.

Heeft een 360 foto als woningmarketing tool toegevoegde waarde

Elke extra investering binnen de woningmarketing dient binnen mijn visie een toegevoegde waarde te zijn. Dit geld ook voor de 360° fotografie. De vraag is wat de toegevoegde waarde van de 360 foto is. De algemene motivatie is dat woningzoekenden langer kijken naar de woningpresentatie. Echter betekent dit ook een betere of snellere verkoop? Daar zet ik vraagtekens bij.

Afbreuk aan zorgvuldig gemaakte woningpresentatie

Ik ben dan ook heel eerlijk als ik zeg dat ik geen fan ben van een 360 foto. En wel om de volgende reden.
Elke styling laat ik opvolgen met professionele woningfotografie. In samenspraak met de fotograaf bepaal ik wat de verkoopfoto van elke ruimte dient te communiceren. Samen beslissen we wat we wel en wat we niet laten zien. Het doel van de verkoopfoto’s is immers woningzoekenden uit te nodigen tot bezichtiging.
Zo is één sfeervolle foto van een slaapkamer vaak al voldoende. Een tweede of derde foto voegt vaak niet veel toe omdat de foto alleen maar een kast of deur laat zien. Het doet eerder afbreuk aan een zorgvuldig gemaakte woningpresentatie dan dat het een meerwaarde geeft. En dat is nou net mijn issue met 360° fotografie. Een woningzoekenden ziet alles van de woning vanuit standpunten die niet altijd bevorderlijk zijn voor het krijgen van een goede realistische indruk van de woning. En daarmee verkleind de kans op het maken van een bezichtiging.

Woningvideo

Het kopen van een woning is een gevoelskwestie. Dit kun je niet altijd door techniek over laten nemen. Wat niet wegneemt dat het ontzettend gaaf is wat er met techniek allemaal mogelijk is, zoals het maken van een 360 foto. Uitermate geschikt voor nieuwbouw woningen of verbouwingen waarbij de 360 foto tevens een impressie geeft van een mogelijke inrichting. Minder geschikt voor bestaande woningen. Een woningvideo is dan een veel beter middel om woningzoekenden rond te leiden.
Marion Reiling


Ook interessant:

Blog woningverkoop

Mijn Blog voor nog meer inspirerende tips en tricks om je woning te verkopen.

Met onderwerpen over:
Woningfotografie |  Huis erven  | Woningwaarde
Verkoopklaar maken  |  Woningmarketing
Huizenzoeker  |  Verkoopstyling  |  Makelaar
Huis verkopen bij scheiding | Woning kopen
Deel dit: