header_stijlplan9.jpg

Woningwaarde of vraagprijs, is er verschil?

Heb je er ooit bij stil gestaan dat de vraagprijs van een woning niet per definitie gelijk is aan de woningwaarde. Uiteraard is de vraagprijs vaak het uitgangspunt voor een onderhandeling. Echter het kan ook gebeuren dat een woning dusdanig bijzonder is, een unieke locatie heeft of juist iets heel eigenaardigs heeft. Dat de woningwaarde juist doet afnemen of doet stijgen.
Woningwaarde

De woningwaarde is een gevoel

De vraagprijs van een woning wordt doorgaans door een taxateur bepaald. Vaak gebaseerd op feitelijke gegevens als woonoppervlakte, aantal kamers, perceel oppervlakte of  bouwkundige staat. Wat in de taxatie niet meegenomen wordt is de beleving of het gevoel dat een potentiële koper bij de woning heeft. En dat maakt nou het verschil tussen vraagprijs en woningwaarde.
De woningwaarde is een gevoel en daarom eigenlijk niet uit te drukken in feitelijke gegevens.

De woningwaarde is dan ook voor iedereen anders. Wat de één als iets fantastisch ervaart en er helemaal verliefd op wordt. Ervaart de ander het desbetreffende als een complete afknapper. Denk maar eens aan de aanwezigheid van een fraai ontworpen tuin. Is er sprake van een onder architectuur aangelegde tuin? Of juist van een fijne onderhoudsvrije tuin. De woningen kunnen identiek zijn. Het verschil in woningwaarde kan zomaar de tuin zijn. Het gaat er niet om of de tuin door veel woningzoekenden als mooi ervaren wordt. Want mooi is een relatief begrip. Het gaat er hier om, om de doelgroep voor het huis (met de tuin) te bereiken’. Iets waar niet altijd even goed rekening mee gehouden wordt.

Spreek de doelgroep van de woning aan

Hoe specifieker je je doelgroep met je verkooppresentatie en woningmarketing aan kunt spreken. Hoe groter de kans op verkoop tegen de hoogst haalbare verkoopprijs. Het is immers de potentiële koper die op basis van specifieke wensen op zoek gaat naar een woning waarbij die wensen vervult worden. Vinden ze dé ideale woning dan is de kans groot dat ze verliefd worden op de woning en de woning ook persé willen. Zelfs tegen een hogere verkoopprijs simpelweg omdat het hun gewoon waard is.

Marion Reiling


Ook interessant:

Blog woningverkoop

Mijn Blog voor nog meer inspirerende tips en tricks om je woning te verkopen.

Met onderwerpen over:
Woningfotografie |  Huis erven  | Woningwaarde
Verkoopklaar maken  |  Woningmarketing
Huizenzoeker  |  Verkoopstyling  |  Makelaar
Huis verkopen bij scheiding | Woning kopen
Deel dit: