header_stijlplan10.jpg

10 Meest gemaakte fouten bij interieurfotografie

 

Interieurfotografie

Je hebt je vast wel eens georiënteerd op Funda, de nummer 1 woningsite van Nederland. En misschien dat je het wel eens meegemaakt hebt. Klik je enthousiast op een woning. Verdwijnt dat enthousisme snel bij het zien van de rest van de foto's.

Goede verkoopfoto’s prikkelen woningzoekenden en nodigen uit tot een bezichtiging. Ze kunnen de woning presentatie dus maken of breken.

Het maken van goede verkoopfoto’s klinkt eenvoudiger dan het is. Iedereen kan tegenwoordig foto’s maken. De vraag is echter wat je wilt communiceren met je foto’s. Ook wel beeldcommunicatie genoemd. Een talent dat niet voor iedereen is weggelegd. Binnen de interieurfotografie echter wel enorm belangrijk. Sinds de komst van het internet zijn de verkoopfoto’s immers het meest krachtige marketinginstrument binnen de woningverkoop.

De 10 meest gemaakte fouten bij interieurfotografie

Ik help je graag de meest gemaakte fouten bij de interieurfotografie te voorkomen. Hieronder daarom de 10 meest gemaakte fouten op een rijtje, die ik als verkoopstylist het meeste tegenkom. Met uiteraard de tip erbij hoe de interieurfotografie wel moet.

10 Meest gemaakte fouten bij interieurfotografie

Te donkere foto’s 

Doe gordijnen open, maak gebruik van lichte woonaccessoires en doe lampen aan. Investeer in een professionele fotograaf die zijn vak verstaat. Denk aan belichting bij tegenlicht.

10 Meest gemaakte fouten bij interieurfotografie

Het interieur vraag te veel aandacht

Bij de woningverkoop verkoop je de ruimte en niet het interieur. Leg hier dan ook de focus op. Het interieur zorgt voor een aankoopbeleving, geeft de ruimte een functie en dient als meetinstrument. Less is more is hier dan ook het credo.

10 Meest gemaakte fouten bij woningfotografie

Foute volgorde foto’s

Is het je ooit opgevallen dat verkoopfoto’s geplaatst worden in de volgorde waarin ze gemaakt worden. De fotograaf loopt van buiten naar binnen. Meestal bevindt zich het toilet in de hal. Met als gevolg dat je als kijker dus welkom geheten wordt door het toilet! De eerste binnenfoto dient natuurlijk een uitnodigende foto van de woonkamer te zijn.

10 Meest gemaakte fouten bij woningfotografie

Pluspunten van de woning zijn onvoldoende zichtbaar

Het zijn de pluspunten van een woning die de woning uniek maakt. En waar kandidaat kopers voor zullen vallen. Een open haard, een vide, een grote woonkamer, een garage etc… Elke woning kent pluspunten. Zij maken een groot verschil in wel of niet kopen. Zet ze daarom prominent op de verkoopfoto’s.

10 Meest gemaakte fouten bij woningfotografie

Wel professionele fotografie, geen styling

Al heb je de beste fotograaf van Nederland. Als datgene wat hij voor zijn camera krijgt niet klopt, is het zonde van de investering in professionele fotografie. Verkoopstyling en woningfotografie zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Verkoopstyling zorgt voor een kloppend beeld. De fotograaf legt dit beeld vast. Het voornaamste doel van verkoopstyling.

10 Meest gemaakte fouten bij woningfotografie

Niet uitnodigend

Een verkoopfoto dient uitnodigend te zijn. Communiceer datgene op de foto dat sfeer geeft. Woningblindheid komt vaak voor bij bewoners. Zaken die een verkoopfoto ‚verstoren’ worden niet meer gezien. Less is more is ook hier het credo. En niet te vergeten het maken van een foto vanuit de juiste invalshoek.

10 Meest gemaakte fouten bij woningfotografie

Functie van de ruimte is onduidelijk

Elke kamer / ruimte heeft van nature een functie. Woningzoekenden raken verward wanneer deze niet helder is. Richt de ruimte in waarvoor deze bedoeld is. Het maakt de ruimte ook nog eens optisch groter én sfeervoller.

10 Meest gemaakte fouten bij woningfotografie

Onvoldoende ruimtelijkheid

Dieptewerking geeft ruimtelijkheid en maakt een kamer optisch groter. Plaats een meubelstuk of woonaccessoires op de voorgrond voor een realistisch beeld van de afmeting en indeling.

10 Meest gemaakte fouten bij woningfotografie

Potentie ruimte niet zichtbaar

Het beeld dat woningzoekenden zien op de verkoopfoto’s is het beeld dat ze vasthouden. Bij ruimtes die gedateerd, of smaakgevoelig zijn ingericht is het slim om de potentie van de ruimte zichtbaar te maken middels een interieurimpressie. De kandidaat koper wordt dan uit het bestaande beeld gehaald en gaat zelf invulling geven aan zijn eigen wensen.

10 Meest gemaakte fouten bij woningfotografie

Geen gebruik van zichtlijnen

 Zichtlijnen nemen het oog van de kijker mee.  Het geeft diepte aan een foto en maakt een  ruimte optisch groter.

Heb je je woning te koop staan en wil je weten of je verkoopfoto’s de juiste aantrekkingskracht hebben. Mail mij je Funda link marion@stijlplan.nl en ik geef je gratis feedback! Vergeet niet je telefoonnummer er bij te vermelden. Dan kan ik je makkelijk bereiken.

Marion Reiling


Ook interessant:

Blog woningverkoop

Mijn Blog voor nog meer inspirerende tips en tricks om je woning te verkopen.

Met onderwerpen over:
Woningfotografie |  Huis erven  | Woningwaarde
Verkoopklaar maken  |  Woningmarketing
Huizenzoeker  |  Verkoopstyling  |  Makelaar
Huis verkopen bij scheiding | Woning kopen
 
Deel dit: