header_stijlplan_blog.jpg

Dankbare weerstand bij verkoopklaar maken

Valkuil

Even flink opruimen en daarna goed poetsen. Zodat het huis pico bello op de foto’s komt te staan. De hoeveelheid werk wordt echter vaak onderschat, zo merk ik in de praktijk. Niet zozeer vanuit de gedachte van het opruimen en poetsen. Echter de valkuil zit hem in het feit dat bij het verkoopklaar maken van de woning meer bij komt kijken dan enkel opruimen en poetsen. En stiekem kost dit dus altijd veel meer tijd dan van tevoren ingeschat wordt.
 Verkoopklaar maken

Welke actiepunten

Elke verkoopstyling begint bij mij met een vrijblijvend bezoek aan de woning. Omdat elke woning anders is vraagt ook elke woning om haar eigen specifieke actiepunten welke nodig zijn bij het verkoopklaar maken. Door een bezoek te brengen aan de woning krijg ik inzicht in wat er allemaal gedaan moet worden. Dit varieert van het verzetten van een bank, kast of tafel tot aan het schilderen van een muurtje of het deels leegruimen van een kamer of woning omdat er echt te veel in staat. Iets wat je veel terugziet bij woningen uit erfenis.

Weerstand nodig om los te kunnen laten

Tijdens mijn bezoek aan de woning bespreek ik met de bewoners welke actiepunten nodig zijn ter voorbereiding op de verkoopstyling.  Niet zelden gebeurt het dat ik te maken krijgt met weerstand. Wat ik volledig begrijp en wat ik van tevoren ook al vaak benoem.
Luister, zo meteen gaan we door de woning lopen en geef ik aan wat er allemaal moet gebeuren. Dit zal op weerstand stuiten en dat is prima die mag er ook zijn. Ik wil alleen even helder hebben dat we een gezamenlijk doel hebben. Namelijk de verkoop van de woning. En daarvoor ben ik hier, om je daar mee te helpen.
Het is zo logisch dat er weerstand ontstaat op mijn actiepunten. Tot op dat moment is het namelijk vaak nog het thuis van de bewoners. En dat is niet wat je in verkoop wil zetten. Woningzoekenden zijn immers niet op zoek naar iemand anders hun thuis. Maar naar een huis waar ze zelf hun nieuwe thuis kunnen bouwen.

Dankbaar werk

Door aan de slag te gaan met mijn actiepunten komen bewoners langzaamaan los van hun thuis. Hoe raar dit ook klinkt. Ik merk keer op keer weer dat dit precies is wat de bewoners nodig hebben. Pas als ze emotioneel los zijn van hun huis kunnen ze er ook afscheid van nemen. En ja dit gaat gepaard met emotie. Want afscheid nemen doet pijn. Het is voor mij het meest dankbare van mijn werk. Bewoners te mogen begeleiden in het loslaat proces van hun huis met een succesvolle verkoop als beloning.

Marion Reiling

 


Ook interessant:

Blog woningverkoop

Mijn Blog voor nog meer inspirerende tips en tricks om je woning te verkopen.

Met onderwerpen over:
Woningfotografie |  Huis erven  | Woningwaarde
Verkoopklaar maken  |  Woningmarketing
Huizenzoeker  |  Verkoopstyling  |  Makelaar
Huis verkopen bij scheiding | Woning kopen
Deel dit: