header_stijlplan9.jpg

Hoe kies ik een makelaar?

Het vak makelaar is in Nederland sinds 2001 een vrij beroep geworden. Dit wil zeggen dat iedereen zich makelaar mag noemen. Ook al heb je er geen opleiding voor genoten. Een makelaarsbord op je gevel is al voldoende. Het is dan ook logisch dat er veel kwaliteitsverschillen zijn binnen de makelaardij. Hoe weet je als woonconsument nu dat je een goede makelaar inschakelt?
Makelaar

Drie Branche organisaties makelaardij

Ondanks het feit dat makelaar een vrij beroep is, zijn de meeste makelaars wel bij een brancheorganisatie aangesloten. Een brancheorganisatie heeft vaak als taak kwaliteitsbewaking. Leden dienen meestal aan strenge eisen te voldoen waarmee de branche zich onderscheid in professionaliteit. Er zijn in Nederland drie brancheorganisaties voor de makelaardij:
Makelaars die lid zijn van een van deze organisaties dienen zich o.a. jaarlijks bij te scholen als voorwaarde van het lidmaatschap. Dit betekent overigens niet per definitie dat de kwaliteit daardoor beter is. Want heel eerlijk ik merk grote verschillen bij makelaars als je kijkt naar kwaliteit en vooral naar betrokkenheid. Waarbij ik wel eens vraagtekens zet over de kwaliteitsbewaking welke door de brancheorganisaties uitgevoerd zou moeten worden.

Wat betekent kwaliteit bij een makelaar

Kwaliteit is een relatief begrip. Want welke makelaar is kwalitatief beter; Degene die jouw woning het snelste verkoopt? Of degene die je woning tegen de hoogste prijs verkoopt? Of is de beste makelaar misschien wel iemand die zich in kan leven in jouw verkoop behoeften, betrokken is en vooral ook bereikbaar is.
Wanneer ik mijn spullen op kom halen nadat de woning verkocht is spreek ik altijd met de eigenaren. Een veel voorkomend onderwerp is toch wel de makelaar.  En dan met name de ontevredenheid er over. En dat terwijl de woning uiteindelijk wel verkocht is. Wanneer ik dan goed luister naar de ‘klachten’ dan heeft dat bijna altijd te maken met betrokkenheid. We horen maar niks. We vermoeden dat kijkers niet teruggebeld worden. Ik heb zelf voor een koper gezorgd en nou moet ik wel mijn courtage aftikken. Ze doen eigenlijk niet zo heel veel. Het zijn allemaal opmerkingen die ik als neutraal persoon te horen krijg.

Wat zijn je verwachtingen?

Het kiezen van een makelaar begint eigenlijk bij jezelf. Wat zijn je verwachtingen van hem/haar? Simpelweg om misverstanden en dus teleurstelling te voorkomen. Als je verwacht dat een makelaar je elke keer als een bezichtiging is geweest je laat weten hoe de bezichtiging is verlopen, dan is dat iets wat je mee moet nemen in de keuze van je makelaar. Als de betrokkenheid van een makelaar je minder relevant vindt en je liever hebt dat de makelaar zorgt voor de hoogste verkoopprijs dan is dat bepalend bij de keuze van je makelaar. Wat je behoeften ook zijn, denk er van tevoren over na. Zet je wensen op papier en bespreek het met de makelaar en kijk of jullie op dezelfde golflengte zitten. Alleen dan is er een goede mix tussen verkoper en makelaar en zal de verkoop naar tevredenheid verlopen.

Aanbevelingen

Ik krijg regelmatig de vraag of ik niet een makelaar aan kan bevelen. Pas nadat ik dan een paar vragen heb gesteld om te ontdekken wat er van de makelaar verwacht wordt kan ik oprecht een goede aanbeveling doen. Want elke makelaar heeft net als ieder mens zijn of haar eigen talenten. Alleen dan weet ik zeker dat de verkoop van een woning naar volle tevredenheid verloopt. En dan ben ik ook een tevreden mens.

Marion Reiling


Ook interessant:

Blog woningverkoop

Mijn Blog voor nog meer inspirerende tips en tricks om je woning te verkopen.

Met onderwerpen over:
Woningfotografie |  Huis erven  | Woningwaarde
Verkoopklaar maken  |  Woningmarketing
Huizenzoeker  |  Verkoopstyling  |  Makelaar
Huis verkopen bij scheiding | Woning kopen
Woning verkopen  | Verhuizen  | Zelf verkopen
Deel dit: