header_stijlplan8.jpg

Waarom verkoopt mijn huis niet?

Een vraag die menig woningverkoper zichzelf stelt als de woning maar niet verkocht raakt. Na veel ervaring te hebben opgedaan met 'onverkoopbare' huizen kan ik concluderen dat er eigenlijk maar drie redenen zijn, direct of indirect, op de vraag 'Waarom verkoopt mijn huis niet'.

 

Waarom verkoopt mijn huis niet?

Reden 1: Te hoge vraagprijs

Een van de belangrijkste aankoop motivaties is de vraagprijs. Aan een vraagprijs zit veel meer verbonden dan alleen concrete cijfers. Een potentiële koper wil waar voor zijn geld en meet de vraagprijs aan wat hij er voor terugkrijgt. Ofwel hij kijkt naar de prijs - kwaliteit verhouding. Net zoals bij elk ander product dat aangekocht wordt dient deze in balans te zijn.

Is er sprake van bijvoorbeeld (veel) achterstallig onderhoud, een matige locatie, een gebrekkige woonbeleving of ontbreken essentiële woning functies dan daalt de waarde. Net zoals elk ander product dat je koopt.

Reden 2: Woningpresentatie is niet zichtbaar, zwak of slecht

Als woningzoekende hou je regelmatig Funda in de gaten. Je ziet de foto van een interessante woning en denkt, Leuk! Nieuwsgierig geworden klik je door naar de overige foto’s… zodra je bij de derde foto bent klik je weg… Wat een slechte foto’s!

Bovenstaande reactie is een herkenbare reactie bij iedereen die ooit actief  is geweest op Funda. Met de komst van het internet selecteren woningzoekenden op basis van de verkoopfoto's of een woning voor bezichtiging in aanmerking komt. De verkoopfoto is om die reden het belangrijkste marketinginstrument binnen de woningverkoop.

Een foto is een communicatiemiddel welke beleving als kracht heeft. Communiceert de foto een slecht, raar of onduidelijk beeld. Grote kans dat de woningzoekende afhaakt in slechts luttele seconden. Om de hele simpele reden dat de foto hem/haar niet raakt. De kracht van de verkoopfoto wordt nog steeds vaak onderschat. Ik zeg wel eens dat de verkoopfoto's belangrijker zijn geworden dan de woning. Het draait tegenwoordig veel meer om de woonervaring dan om de 'bakstenen'. En de juiste ervaring kun je communiceren met foto's.

Waarom verkoopt mijn huis niet

Wat communiceer je met je verkoopfoto's? Links een bed, rechts een uitnodigende slaapkamer.

Reden 3: Bewoners hebben de woning nog niet emotioneel losgelaten

Er zijn tal van redenen waarom bewoners besluiten hun woning te verkopen. Een bijzondere groep vormen de mensen die eigenlijk noodgedwongen moeten verhuizen. Zo kan een woning bijvoorbeeld 'te groot' geworden zijn waarbij het onderhoud voortaan te veel vraagt. Of er kan sprake zijn van een bijzondere financiële situatie welke er om vraagt de woning te verkopen.

Het zijn situaties waarbij rationeel de beslissing genomen wordt de woning te verkopen. Emotioneel is dit een heel ander verhaal. Ik ben er van overtuigd, zolang de bewoners nog niet klaar zijn om te verhuizen, de kans op verkoop klein is.

Mijn advies: Neem de tijd

Als de situtie de mogelijkheid geeft te wachten met verkoop. Dan zal mijn advies ook altijd zijn óm te wachten. Net zolang tot de bewoners er wel klaar voor zijn om afstand te nemen van het huis wat voor jaren hun Thuis is geweest. Een plek vol herinneringen laat je immers niet zo maar even los.

 

Marion Reiling


Ook interessant:

Blog woningverkoop

Mijn Blog voor nog meer inspirerende tips en tricks om je woning te verkopen.

Met onderwerpen over:
Woningfotografie |  Huis erven  | Woningwaarde
Verkoopklaar maken  |  Woningmarketing
Huizenzoeker  |  Verkoopstyling  |  Makelaar
Huis verkopen bij scheiding | Woning kopen
 
Deel dit: