header_stijlplan_blog.jpg

Wat is mijn huis waard

Wat is mijn huis waard? Het is een vraag die mij altijd boeit. Doorgaans omdat het meestal de woningverkoper is die deze vraag stelt. Indirect vraagt hij eigenlijk 'Wat kan ik voor mijn woning vragen'.

Kijk naar de keuzes van woningzoekenden

Ik ben geen woningtaxateur of makelaar. Om die reden geef ik nooit concreet antwoord op de vraag 'Wat is mijn huis waard'. Daar staat tegenover dat ik wel altijd tips geef. Met als belangrijkste tip: kijk naar de keuzes welke woningzoekenden hebben op de markt

Ofwel voer eens een zoekopdracht in op Funda gelijk aan de zoekcriteria die voor jouw woning gelden. Dit onderzoek geeft snel inzicht en antwoord op vragen als:

  • Hoeveel soortgelijke woningen staan er te koop
  • Hoe liggen de vraagprijzen van deze woningen
  • Hoe lang staan deze woningen al te koop
  • Wat is de toegevoegde waarde van een woning waarbij de vraagprijs hoger ligt

Wat is mijn huis waard

Verkoopprijs wordt bepaald door vraag en aanbod

De verkoopprijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Dat is binnen de woningmarkt niet anders. Neemt de vraag toe en blijft het aanbod gelijk dan stijgen de prijzen. En daalt de vraag maar neemt het aanbod toe dan zakken de prijzen. Dit is marktwerking.

Wie zich verdiept in de markt heeft al snel een overzicht uit hoeveel woningen een woningzoekenden te kiezen heeft. Soms zijn de verschillen erg klein binnen het aanbod waarbij het al snel op een stuk smaak aankomt. Wanneer de woningen binnen het getoonde aanbod grote verschillen kent in vraagprijs ten opzichte van locatie, afmeting, de hoeveelheid werk of aantal kamers dan liggen er mogelijkheden en kansen om je woning dusdanig te presenteren dat de woning in waarde doet stijgen.

Waarom zou een koper meer betalen voor jouw woning?

Iedere woningverkoper heeft globaal een verkoopprijs in zijn hoofd zitten. Wijkt je vraagprijs erg af van de vraagprijzen van het soortgelijke aanbod? Stel jezelf dan de volgende vraag: Waarom zou een koper meer betalen voor jouw woning? Ofwel, wat maakt jouw woning zó bijzonder dat een koper er graag meer voor wil uitgeven.

Is er geen sprake van onderscheidende of bijzondere kenmerken dan is je woning wellicht minder waard dan dat je voor ogen had. Niet leuk, wel essentieel. Het draait immers om de woningzoekende. Dat is de koper en net zoals bij elke andere aankoop wil hij waar voor zijn geld. Wie zijn woning wil verkopen kiest dan ook voor een realistische vraagprijs. De ervaring leert dat een woning anders slechts te koop wordt gezet.

Marion Reiling


Ook interessant:

Blog woningverkoop

Mijn Blog voor nog meer inspirerende tips en tricks om je woning te verkopen.

Met onderwerpen over:
Woningfotografie |  Huis erven  | Woningwaarde
Verkoopklaar maken  |  Woningmarketing
Huizenzoeker  |  Verkoopstyling  |  Makelaar
Huis verkopen bij scheiding | Woning kopen
 
Deel dit: