header_stijlplan9.jpg

Woning verkopen? Wel of niet schilderen bij verkoopklaar maken

Waarom verkoopklaar maken?

Verkoopklaar maken van een woning. het is een term die we nog niet zo lang kennen. Toch is het verkoopklaar maken geen nieuw verschijnsel. Vrijwel iedereen die ooit iets verkocht heeft, heeft het product bewust of onbewust verkoopklaar gemaakt. Denk maar eens aan het poetsen van een auto, fiets of brommer om deze via Marktplaats te verkopen. Het leegruimen van een kast. Of het opschonen van een computer. Allemaal vormen van verkoopklaar maken met maar één doel. Om de hoogst haalbare verkoopprijs te krijgen.

Onder het verkoopklaar maken van een woning vallen alle voorbereidingen die nodig om je woning optimaal te presenteren aan je toekomstige koper. Dit zorgt voor vertrouwen en dat stimuleert weer de verkoop. Werkzaamheden die onder het verkoopklaar maken horen zijn het uitvoeren van reparaties, tuinonderhoud of bijvoorbeeld schilderwerk. Eigenlijk alle zaken die mogelijke drempels of een kans op ontevredenheid bij kijkers weghaalt.

Verkoopklaar maken

Positieve stimulering aankoopbeleving

Als woningverkoper heb je veel tools in handen om de aankoopbeleving positief te stimuleren. Schilderwerk is een mogelijke optie om een woning te verbeteren. En daarmee de verkoop te stimuleren én de woning in waarde te laten toenemen. De meeste kopers willen tegenwoordig een instapklare woning. Een net geschilderde woning haalt niet alleen werk uit handen van de kandidaat koper(s). Het maakt de woning ook nog eens schoon en fris waardoor kijkers zich er sneller thuis voelen. De vraag is echter wanneer wel en wanneer niet te schilderen. Ik geef je 4 tips wanneer zeker wél te schilderen.

Tip 1 | Schilder fel gekleurde muren

Vraagt de aanwezige kleur op de muur alle aandacht, waardoor je de kamer niet meer ziet? Schilder de muur dan in een neutrale kleur. De meest voor de hand liggende kleur is wit. Ontstaat er een kleurverschil met de overige muren? Kies er dan voor om óf alle muren te schilderen óf de muur in een zachte afwijkende  (pastel)kleur te schilderen.

Verkoopklaar maken

Tip 2 | Haal achterstallig schilderwerk in

Is het lang(er) geleden dat muren of plafonds geschilderd zijn. En zijn er zwarte afdrukken zichtbaar van verwijderde muurdecoraties. Maak de woning weer fris door een nieuwe (witte) verflaag. Neem tevens reparaties mee zoals gaten of scheuren.

 

Tip 3 | Maak de ruimte lichter en optisch groter door te schilderen

Donkere muren maken een ruimte optisch kleiner. Een donkere kleur komt meer op je af. Een lichte kleur zorgt juist voor afstand. Schilder dus donkere muren licht. Dit maakt een ruimte niet alleen letterlijk lichter. Maar ook optisch veel groter.

Verkoopklaar maken

 

Tip 4 | Depersonaliseer een smaakgevoelige kleur / stijl

Is een ruimte ingericht aan de hand van een (erg) smaakgevoelige kleur. Door muren te schilderen ontstaat al snel een neutralere inrichting. Welke meer mensen zullen aanspreken.

Verkoopklaar maken

Ontmoedigd van alle tips?

Hoe herkenbaar is het dat je eigenlijk niet meer wilt investeren in een woning die je toch gaat verlaten. Grote kans immers dat de nieuwe bewoners alsnog gaan verven. Waarom zou je dan al dat schilderwerk nog gaan verrichten. Daar is maar een reden voor. Hoe denk je dat jouw kijkers zich zullen voelen bij een bezichtiging? Inderdaad… Ontmoedigd…  Wil je dus snel je woning verkopen en is er schilderwerk nodig. Accepteer dit dan en kom in actie. Je zult zien dat het zijn vruchten afwerpt.

Marion Reiling

 

 


Ook interessant:

Blog woningverkoop

Mijn Blog voor nog meer inspirerende tips en tricks om je woning te verkopen.

Met onderwerpen over:
Woningfotografie |  Huis erven  | Woningwaarde
Verkoopklaar maken  |  Woningmarketing
Huizenzoeker  |  Verkoopstyling  |  Makelaar
Huis verkopen bij scheiding | Woning kopen
Deel dit: