header_stijlplan8.jpg

Zelf verkopen of toch een makelaar

Van oudsher ga je naar een makelaar wanneer je je woning gaat verkopen. Bij de makelaar kwam immers vraag en aanbod samen. Woning vraag en aanbod komt tegenwoordig echter online samen. Waarbij de vraag rijst wat de voordelen zijn van werken met een makelaar. Of dat je toch niet beter kunt kiezen voor zelf verkopen.
zelf verkopen

Wanneer kiezen voor een makelaar

De rol van de makelaar is met de komst van het internet langzaamaan aan het veranderen. Niet langer brengt hij louter vraag en aanbod bij elkaar. Met een transactie als resultaat. Tegenwoordig is zijn voornaamste taak vooral het ontzorgen rondom de woningverkoop. En dat het liefste in de breedste zin van het woord.
Het verkopen van een huis kost doorgaans veel tijd. Er moet van alles geregeld worden. Het maken van foto’s, het schrijven van een advertentietekst, het maken van een woningplattegrond, het verkoopklaar maken, het maken van een woningbrochure, het plaatsen van de woning op een woningsite(s), het (laten) opstellen van een koopcontract, het opstellen van een lijst van zaken, het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring en het verzorgen van bezichtigingen. Zijn zomaar voorbeelden van wat er allemaal bij het verkopen van een woning komt kijken.
Voor wie hier graag in ontzorgd wil worden doet er goed aan om voor een goede makelaar te kiezen. Met als bijkomend voordeel dat deze als het goed is ook de lokale vraag kent. En dus op lokaal niveau vraag en aanbod bij elkaar brengt.

Wanneer kiezen voor zelf verkopen

Wie kiest voor zelf verkopen heeft daar vaak een van de volgende redenen voor:
  • De verkoper houdt graag zelf de regie op het verkoopproces. En bepaalt hierdoor dus zelf de kwaliteit van oa het beeldmateriaal en de advertentietekst
  • De woningverkoper wil graag geld besparen op de verkoopkosten en voert daarvoor graag zelf (deels) taken uit van het verkoopproces
  • De verkoper heeft een dusdanige slechte ervaring met een of meerdere traditionele makelaar(s) dat het vertrouwen weg is. En ze uiteindelijk de verkoop liever zelf regelen.

De laatste reden is bijna een gedwongen keuze welke eigenlijk best sneu is voor de verkoper. Ze dachten met een woning verkoop specialist te maken te hebben. In de praktijk bleek de makelaar helaas onvoldoende toegevoegde waarde te hebben. Ik maak helaas regelmatig mee dat een slechte ervaring met een makelaar de reden is dat de eigenaar uiteindelijk kiest voor zelf verkopen. Waarbij ze dan mij benaderen om ze te helpen met het beeldmateriaal.

Het maakt me verdrietig dat ze zo’n vervelende ervaring met een makelaar hebben gehad. Het maakt me tevens wel heel blij dat ik ze het vertrouwen terug kan geven in de woningverkoop. Krachtige verkoopfoto’s zijn daar een onlosmakelijk onderdeel van. Soms gebeurt het echter ook dat ik ze aan een (lokale) makelaar kan koppelen waarvan ik weet dat hij zijn vak verstaat. Want die zijn er gelukkig ook nog steeds.

Marion Reiling


Ook interessant:

Blog woningverkoop

Mijn Blog voor nog meer inspirerende tips en tricks om je woning te verkopen.

Met onderwerpen over:
Woningfotografie |  Huis erven  | Woningwaarde
Verkoopklaar maken  |  Woningmarketing
Huizenzoeker  |  Verkoopstyling  |  Makelaar
Huis verkopen bij scheiding | Woning kopen
Deel dit: